Valle dei Castagni - Anne de Haij

Absoluut top is de locatie in de prachtige bossen en naast de beek. Het is er heerlijk koel als het beneden in Pescia 37 graden is. En je hebt het gevoel welhaast 'in de jungle' van Toscane te zitten, zo bosrijk. Je kunt er goed vissen, zeker ook met kleintjes, omdat de beek niet diep is. Ook vang je er kreeften en lopen er vossen. Weinig buitenlandse toeristen, wat het een echt authentieke Italiaanse sfeer geeft. Let wel op met de locatie en bereikbaarheid. De afdaling vanuit Valle naar de stad Pescia en dus ook naar andere steden in de buurt is 20 minuten. Dit telt op bij de reistijd naar steden als Florence en Lucca. Het 'biologische zwembad' vonden wij heel leuk, het is gevuld met water uit de beek. Let alleen wel op als je met kleine kinderen komt, het water is niet verwarmd en dus wel behoorlijk koud. Helaas is er rondom het zwembad weinig schaduw/ zonwering.

Tijdens ons verblijf kwam er om de paar dagen een bakkertje vanuit het dorp het terrein op rijden en kon er brood gekocht worden vanuit de achterbak. Dat was lekker en ook heel charmant. De eigenaren boden ons ook geregeld verse ham aan en we konden bij ze terecht als de supermarkt dicht bleek en we 's avonds zonder een goede fles wijn zouden komen te zitten. De zoon des huizes, Jacopo, was ontzettend vriendelijk, behulpzaam en gastvrij. Ook hielp hij ons met het vinden van een gommaio toen we een klapband hadden en een wasserette. Niets dan lof voor zijn gastvrijheid. De eigenaresse voelde alleen duidelijk wat minder een klik met ons gezin en dat was helaas wel merkbaar. Ook is zij heel voorzichtig en netjes met het buitenterrein van de agriturismo, maar dat matcht niet altijd met kinderen die daar doorheen banjeren. Ook was zij er niet van gediend toen wij een wit zonnedoek ophingen bij het zwembad om wat schaduw te maken voor onze zoon van twee.

Wij zaten in appartement Roseto en dat is van alle appartementen het appartement dat direct aan de weg ligt. De weg is niet heel druk, maar op gezette tijden komt er wel een vrachtwagen vanuit de hoger gelegen fabriek voorbij rijden en dat kan wel voor wat lawaai zorgen in het appartement. Als je dat niet wilt, moet je een ander appartement boeken. Pluspunt aan Roseto is de grote woonkeuken, waar wij als gezin veel gebruik van hebben gemaakt. Wij sliepen in Roseto met een kind van 5 en 2 en twee volwassenen. Dat past. Met grotere kinderen lijkt het me te krap. Je ziet dat eigenlijk al op de afbeeldingen van de kamer, maar wees je er bewust van dat je als volwassenen boven in een vide slaapt. Daar wordt het bij warme temperaturen erg heet, terwijl de rest van het appartement koeler blijft.

Wat je echt moet weten als je naar Valle dei Castagni gaat is dat de eigenaren hun agriturismo sterk promoten als 'hond-vriendelijk'. Zij hebben zelf twee honden en toen wij er verbleven waren er meerdere gasten met relatief grote honden. Onze kinderen zijn daar niet heel dol op, dus voor ons was dat niet per se een pre. Al hoewel de eigenaren natuurlijk niet in de hand hebben met hoe de gasten met hun hond omgaan, was dat tijdens ons verblijf niet altijd even hygiënisch en dat vonden we - zeker ook i.v.m. de kleintjes - niet zo fijn. De hond van de eigenaren poept ook op het terrein, maar dat wordt wel snel door de eigenaren opgeruimd. Al hoewel de agriturismo zeer kindvriendelijk is (zwembad, veel speelgoed, kindertractors, opblaasbeesten voor in het zwembad etc) matcht dat ons inziens niet helemaal met de pro-kind uitstraling, in ieder geval niet met onze kinderen.

Al hoewel de locatie 'goud' is en het buitenterrein heel erg mooi is ingericht, waren de voorzieningen - met name de badkamer - wel verouderd. De badkuip spoelde niet door en de doucheslang was kapot. Dat kan wel een gerenoveerd worden. De wasmachine die aanwezig is, maakt ook niet goed schoon, dus daarvoor moet je naar een wasserette in het dorp. Er wordt overigens niet gekookt voor gasten.