Casa Michetti - Josselin Bakker

We hebben ontzettend genoten van Napels en het appartement. Alles helemaal top. Nog sterker: ik kom graag weer een keer terug.

De stad is zo bijzonder en er is zo veel te zien en te doen. Daarvoor zijn een paar dagen echt te kort. Voordat we aankwamen zijn we flink gewaarschuwd voor de troep en de diefstal in Napels. Gaf een minder aangenaam gevoel. Dat je dan in ieder geval een fijn appartement hebt in een heel rustig, schoon en veilig voelend deel van de stad met een fantastisch uitzicht is dan heel prettig en geeft een beetje rust).

In Napels zelf viel het echter ontzettend mee. Ja de eerste loopjes door de oude stad geven zicht op afval op straat, oude matrassen en ander huisraad. Waardoor je eerst het gevoel krijgt in een achterstands buurt te lopen, maar dat is redelijk snel voorbij. De stad, de gevels en ook de mensen zijn te mooi en vriendelijk om je daar lang aan te storen. Na een paar dagen hadden we zelfs het gevoel dat de stad was opgeruimd. (Maw je ziet de troep niet meer) Voor een vriendin van me had ik de volgende tips al verzameld:

Napels:
Casa Michetti ligt in de nettere stille bovenwijk Vomero, appartement met groot dakterras: auto parkeren is daar ook wel mogelijk, alles (eten/bar/koffie) om de hoek te vinden en de oude drukke stad aan je voeten met de funiculaire te bereiken.

Echt bekijken en beleven:

- Centro Storico; met name via dei Tribunali (pizzaria Vesi) en Via San Biagio dei Librai / via vicaria vecchia en zijstraatjes en pleintjes en allerlei mooie kerken (Duomo) en kapellen (Capello Sansevero)
- Om 5 uur lekker borrelen op piazza Berlini of lunchen (13-15 uur) / avondeten (20.30 uur en verder) ergens in via san Biago dei Librai. Ook de napolitaanse pizza moet je proeven!! En ijs van Gay-odin.
- Quartieri Spagnoli, marktstraat via Pignasecca, veel smalle straatjes wassen aan de lijn, scooters, emmertjes om spullen naar boven te halen. Authentiek eten tussen de italianen bij Taverna del Buongustaio of Antiche Delizie (steegje ten oosten van de marktstraat) of lunchen bij Nennello bij Piazza Montcalvario (zelf niet gevonden).

Enkele musea, waaronder:
- Museo Archelogico Nazionale (allemaal kunstschatten , fresco's, beelden , mozaïeken uit o.a. pompei (op de boevenverdieping beginnen) en het metrostation Toledo.
- Andy Warhol tentoonstelling (de posters en flyers hangen wel door de stad waar deze is te vinden)
- Cappella Sansevero
- Basilica di Santa Chiara
- Complesso Monumentale di San Lorenzo Maggiore (alles op loopafstand van elkaar, andere delen van de stad zijn we niet aan toe gekomen)

Bij Napels in de buurt:

- Pompei natuurlijk, maar doe het vooral met de officiële gidsen die direct met een stalletje bij het station staan (12,50 euro pp) gids is echt de moeite waard
- Scavi Heracleum bij Ercolano, nog zo'n stad als pompei maar minder rijk en stukken minder groot, wel intacter en met meer verdiepingen.
- vanuit Ercolano is de Vesuvius goed te bereiken met eigen auto. Vesuvio is een boeiend verhaal, maar er is niet veel meer te zien dan een kraterwand. Vooral als de wolken rond de krater hangen heb je geen uitzicht en daar gaat het toch ook een beetje om.

Nogmaals dank Chris, voor de verzorging rond het appartement en wellicht tot een volgende keer.