Casa Michetti - Anoniem

Ik was met een bepaald doel naar Napels gekomen, namelijk om de archeologische opgravingen van Pompeï en Herculaneum te bekijken. Ik heb een paar jaar geleden een jeugdboek vertaald dat zich afspeelt ten tijde van de uitbarsting van de Vesuvius (wat inderdaad met een hoop ‘smook’ gepaard ging). Ik vond het erg indrukwekkend: de prachtige fresco’s (of delen daarvan), de vloermozaïeken, hoe mensen toen leefden, enz. In de Villa van Oplontis, waar Poppea, de vrouw van keizer Nero, heeft gewoond, was zelfs geen mens (c.q. toerist) te bekennen. Ik had het (Romeinse) rijk er voor me alleen. Er zwierven alleen twee honden rond, waarvan er een uitgebreid een mooie, antieke pilaar besnuffelde en zijn poot omhoog dreigde te doen.

In Napels zelf heb ik het Archeologisch Museum bezocht - schitterend, gaat dat zien! - maar ook het fort en het klooster naast de deur, en het Palazzo Reale (pracht en praal, met zelfs een paar Hollandse Oude Meesters aan de wand). Napels is een lekker rommelige wirwarstad. Ik kwam op mijn wandelingen regelmatig ergens uit, waar ik helemaal niet wilde zijn. Het was steeds weer een verrassing. De mensen die in Casa Michetti logeren zou ik willen aanraden eens niet de funiculaire in Vomero (station Fuga) te nemen, maar via de stenen trappen naast het appartement naar het eerstvolgende station, Petraio, te lopen: mooie, pittoreske, Italiaanse ‘wasgoed’-straatjes.

Het mooiste aan het appartement zelf was natuurlijk het magnifieke uitzicht. Helaas had de parasol het tijdens de storm van de week ervoor begeven, maar een luifel is in de maak. Verder een mooi, modern ingericht appartement, zeer comfortabel, van alle gemakken voorzien (op een paar mokken na, voor ouderwetse koffieleuten die niet van espresso houden) en heel veilig, wat voor mensen die alleen reizen altijd belangrijk is. Vomero is bovendien een heel gezellige, rustige wijk. Casa Michetti was na één dag al een beetje ‘van mij’.