Casa Vietri - Frits Netten

We zijn inmiddels thuis (veilig en wel) en een ervaring rijker.

Over het appartement is al veel gezegd en geschreven: een echt thuis op een zeer bijzondere plaats. Een hemels uitzicht over Napoli, een stad die nooit slaapt. Ofschoon de stad altijd bedrijvig is, is het huis een oase van rust. Een prachtige - kunstzinnige, persoonlijke - inrichting, een fijne muziekcollectie (mijn kennis van de Italiaanse popmuziek is helemaal up-to-date), een heerlijk tuin en een vriendelijke ontvangst.

De stad zelf is het omgekeerde van een oase van rust. Wat een - georganiseerde - chaos. Terecht hebben we de auto op de luchthaven geparkeerd. Het is niet bepaald overmoedig een prijs van een miljoen (uit eigen zak) uit te loven voor het vinden van een ongeschonden auto in Napoli. Ik vermoed dat zelfs het vervoer naar de showroom wel een kras of een deuk oplevert. Heetgebakerd volkje, zeg maar. Daarom is het heerlijk bijkomen met een goede espresso in de lokale koffiebar of een Napolitaans ijsje bij het lokale ijsparadijs. Beide op loopafstand en beide onderscheiden met nationale prijzen.

Met het openbaar vervoer is alles goed te bereiken. Reizen door de stad is eenvoudig en goedkoop (dagkaart). Het metronet is redelijk uitgebreid en vooral de trammetjes de berg op (en af) zijn een belevenis. Naar Pompeij of andere bezienswaardigheden gaat prima met de trein. Valt er dan helemaal niets negatiefs te melden? Eigenlijk niet of het moet het klimaat zijn... In Napoli is het heet en vochtig in de zomer - heel heet. En 's avonds koelt het niet snel af. Daarom is een siesta gewenst. Kortom, meegaan in het Napolitaanse ritme van de dag.... Dat levert 's avonds weer een prachtig straatbeeld op - na negenen ontwaakt de stad.