Casa Vietri - Esther Leeuw

Ondanks dat door familie en vrienden met opgetrokken wenkbrauwen werd gereageerd op onze mededeling dat wij de derde week in Napels zouden verblijven, is Napels een stad die je een keer beleefd moet hebben.

De accommodatie met grote tuin en schitterend uitzicht op de baai van Napels is een ideale verblijfplaats. Een tip zou zijn om horren voor de ramen te hebben. Aangezien dit huis geen airco heeft, lieten wij om
het koel te krijgen ’s avonds alle ramen open staan, met als resultaat dat wij dan wel in het donker moesten zitten om geen muggen aan te trekken. Belangrijk is denk ik om aan te geven richting mensen met een fly/drive of eigen vervoer dat er geen parkeergelegenheid is bij het huis en de beste optie is om de auto op het vliegveld te parkeren.

Uitstapjes die de moeite waard zijn:

- Pompeij, voor ons een hoogtepunt, niet zomaar een hoop stenen, maar echt nog een stad, waarbij weinig voorstellingsvermogen nodig is om je voor te stellen hoe het leven van alledag was. Je komt er het beste via de circumvesuviana. De circumvesuviana vertrekt vanaf station Garibaldi (met metro te bereiken). Voor de toegang van de Circumvesuviana is een informatiebalie waar je het treinretourtje naar Pompeij en de entreebewijzen. Absoluut doen, want de kassa’s voor entreebewijzen bij Pompeij zelf herbergen lange wachtrijen. Nu hoef je alleen nog een audioguide te huren. Wat in geen enkele reisgids vermeld wordt, neem als je kinderen onder de 12 jaar hebt hun paspoort mee, op vertoon van het paspoort waaruit blijkt dat je een inwoner bent van de Europese Unie, krijg je gratis toegang. Wij hadden Niels zijn paspoort niet mee, maar hebben ons eruit gered door het tonen van zijn pasje voor de ziektekostenverzekering. Normaal geldt geen paspoort tonen, volle entreeprijs voor het kind betalen. Ruim voor Pompeij minimaal een halve dag in, ik had er nog uren kunnen lopen en heb nog niet alles gezien wat ik wilde zien. Het is erg groot en uitgestrekt.

- Beklimmen Vesuvius, schitterend uitzicht en als je net als ik in geologie geïnteresseerd bent een must. Mooie kratermond binnenin een oudere kratermond die hem weer omzoomt. We zagen uit bepaalde delen rook komen. Mooie kleurschakeringen van het gesteente. Je kunt er vanaf het treinstation bij Pompeij of via het treinstation vanaf Ercolano makkelijk komen. Vanaf daar worden busretourtjes + entreetickets verkocht voor rond de euro 15,- per persoon. Trap er niet in een gids te huren bij de kratermond. Hun verhaal is kort, stelt niet veel voor en is de euro 6,50 niet waard. Met de info uit een reisgids red je het prima.

- Dagje naar het eiland Ischia. Zou minder charme hebben dan Capri, maar wij vonden het veel authentieker. Bezoek zeker het Argonese fort wat op een soort van eiland is en via een voetbrug met de rest van het eiland is verbonden. Je kunt er heerlijk aan echte zandstranden liggen. Ga absoluut niet eten bij restaurant Coco vlak bij het Argonese fort. Het staat in een reisgids aanbevolen. Het eten is goed, maar de bediening is ronduit onbeschoft.

- Bezoek in Napels zelf het Argonese fort boven in de stad (zeer mooie uitzichten) en het vlakbij gelegen klooster (let op bezoek eerst het klooster en koop daar een combiticket voor het klooster en het fort). Ondanks dat wij fervente kerk- en kloostergangers zijn is dit klooster een absolute aanrader. Zeer mooie fresco’s, een schitterende verzameling kerststallen, oude koetsen, glaswerk, een mooi binnenhof en vanuit de kloostertuinen een uitzicht op Napels. Ook een aanrader is het Palazzo Reale. Een waanzinnig imponerend trapportaal en mooie stijlkamers. Vlakbij zit het bekende cafe Gambrinus waar je koffie of
thee kunt drinken. Stelt niet veel voor, euro 5.50 voor een kop thee en arrogante bediening. Vlakbij het plein kun je in een van de zijstraatjes trouwens heerlijk kebab eten.

- Als je toevallig een reisleider treft die in Quartieri Spagnoli heeft gewoond, zeker op zijn aanbod ingaan om daar te lunchen. Leuke ervaring en een authentieke kant van Italië.

Kortom we hebben veel gedaan van wat wij wilden doen en ons een week lang vrij kunnen bewegen in Napels. Al die negatieve verhalen kunnen gerust met een korrel zout worden genomen. Voor Napels geld als voor iedere grote wereldstad dat je alert moet zijn, maar wij hebben ons hier absoluut niet onveiliger gevoeld dan in Parijs, Lima of San Jose.