Terra di Cortona - Ragna Verelst

Inderdaad, wij zijn inmiddels goed en wel terug thuis. Spijtig genoeg, hoewel het weer hier toch ook niet om te klagen is.

Bij onze aankomst werden we goed en vriendelijk ontvangen door een dame die er dagelijks wat taken komt verrichten (zwembad kuisen, vuilbakken vervangen, ed). Het enige nadeel is en blijft de taal die toch wel stroef kan verlopen zoals in heel Italië. De kamer (smeralda) was een zeer aangenaam alleenstaand gebouw, proper verzorgd en tot in het kleinste detail afgewerkt. Echt mooi! Je hebt op het domein eigenlijk van niets last en het is er dus aangenaam vertoeven.

Wat betreft de omgeving: het is gelegen in een grote vallei en hebt dus in de verte zicht op de Toscaanse heuvels en dorpen. Cortona ligt op een 10km, maar je kan er eigenlijk niet echt geraken zonder auto. Hoewel we fietsliefhebbers zijn en dus ook onze eigen fietsen mee hadden, is het toch geen aanrader. We hebben een toch rondom het meer 'lago di Transimeno' gemaakt (80km), maar dit was op bepaalde momenten toch ook wel een frustratie, daar er nergens fietsvoorzieningen zijn en Italianen u liefst van de weg zouden afrijden. Als je richting een dorpje wil rijden moet je toch al snel een goede en ervaren klimmer te zijn, want het lijken maar heuvels maar ze kunnen enorm steil omhoog gaan.

Het is wel een goede uitvalsbasis om de omliggende steden te gaan bezoeken: Montepulciano (gratis bezoek aan een fantastisch knappe wijnkelder "de ricci" van Vino Nobile als een kathedraal gebouwd in de berg!!! Zeker de moeite!), Siena, Cortona, Castiglione del lago, ...

Spijtig genoeg zijn we halverwege de week in panne gevallen met de auto en hebben een heel deel van onze planning dus moeten laten vallen. Op zulk moment zit je dan eigenlijk wel een beetje gevangen op het domein, want zelfs de dichtsbijzijnde supermarkt is al gauw 8km verder. De laatste vrijdag maken ze de gewoonte van elke kamer nog een afscheids ontbijt te bezorgen, wat wel een zeer aangename verrassing is. Ook een flesje rode wijn van hun eigen wijngaard, wordt aan iedereen meegegeven.

Kortom, het is een prachtig domein met uitstekende kamers; een goede uitvalsbasis voor dagtrips, maar je hebt er wel zeker een wagen nodig om u te verplaatsen.