Pieve Martino - Edith & Sebastiaan

Na een prachtige rit door het Toscaanse landschap, lijkt het verrassend als je bij een piepklein industrieterrein rechtsaf slaat, maar zodra je de weg omhoog oprijdt ben je dat direct vergeten. Na een paar kleine landerijen en dorpskernen te zijn gepasseerd, tref je een tot Agriturismo omgebouwde Toscaanse kerk aan, waar iedere deelnemer aan het Nederlands programma "ik vertrek" van droomt. Het was onze eerste ervaring in Toscane, maar je kan direct zien dat het met aandacht voor de Toscaanse architectuur is aangelegd en ingericht. Wat een rust, ruimte en schoonheid.

De hal vh appartment Fiordalisso biedt voldoende ruimte om schoenen, jassen en evt. kleine sport-attributen te stallen en blijft heerlijk donker en koel tijdens de warme zomerdagen. De keuken is simpel, maar doeltreffend ingedeeld, met een klein vriesvak, die onze limocello goed op temperatuur wist te houden. De koelte stelde ons in staat fruit en groente buiten de koelkast te bewaren. Wij zagen het daarom de kleine ramen, met authentieke luiken als een groot voordeel.

De grote, slaapkamer met een hoog plafond met wederom een klein raam dat voldoende licht doorlaat en een prachtig uitzicht biedt over het terrein. De aangrenzende badkamer heeft mooie authentieke tegeltjes en precies genoeg ruimte om je toiletartikelen uit te stallen, rondom de wastafel. De douche zelf is wellicht wat kort, voor de lange Nederlanders.

Wij moesten ons een kwartslag draaien om een gevallen washandje of shampoo-fles op te rapen. Maar dat is dan ook echt het enige dat ons is opgevallen als aandachtspunt. Tenzij je slecht te been bent en traplopen niet je voorkeur heeft, een heerlijk appartement als je er na het ontbijt graag erop uittrekt of graag in alle rust een stapel boeken uitleest, aan het zwembad.

Het uitzicht vanaf het terras is van de ochtend tot de avond prachtig. In de avond geven de kleurenlampen het zwembad een mooi effect. In september koelde de avonden wat sneller af en waren er ondanks het briesje nog steeds muggen. Maar wij konden ons daar prima op kleden. Een kaartspelletje in de avond, is vanwege de bries wat minder goed gelukt.

We werden geweldig ontvangen door de eigenaresse, die met ons meeliep door het appartement en ons vertwijfeld het koffiezetapparaat en koffiefilter liet zien. "Iets uit Nederland". Wij vonden het in elk geval hilarisch. De fles wijn bij aankomst hebben we de eerste avond opgedronken, onder het genot van een simpele, zelfgemaakte pasta-maaltijd. De dag erna hebben we op haar advies, nog voor mijn verjaardag, het restaurant La Mandragola in San Gimignano gereserveerd (noodzakelijk, maar zeer zeker de moeite, voor deze romantische binnenplaats). Sfeervolle aankleding, de tafels zaten vol en het eten en de wijn waren zalig.

Aangezien La vita e bella mijn favoriete film is, hebben we naast Sienna en Florence, Arrezzo bezocht waar enkele filmscenes zich afspelen. Florence hebben we gecombineerd met de Chianti-route en de Via Franceligo. Zonde van de mooie stad Florence, wellicht maar met Rome in het vooruitzicht waren we bang verzadigd te raken van al het moois en hebben we de namiddag en avond daar heerlijk in een buitenwijk op het terras gezeten. De diverse kleine middeleeuwse stadjes in de regio, zijn overdag of in de ochtend zeer zeker de moeite, hoewel wij er vaak pas rond etenstijd arriveerden. Na een navigatie-foutje passeerden we de binnenstad van Val d'elsa. Wie weet ook de moeite waard, als je langer dan 1 week op een plek blijft, of Toscane al op je duimpje kent.