Italiaanse regio’s

 
 
foto aeree Villa 2015 12).jpg

Toscane

Toscane ligt in het centrale, westelijke deel van Italië, ten noorden van Rome en ten zuiden van Genua. Het wordt begrensd door het Apennijnengebergte in het noorden en oosten, de Apuaanse Alpen in het noordwesten en door de Tyrrheense Zee in het westen. Het landoppervlak is ongeveer 23.000 km2. De belangrijkste steden zijn Florence, Pisa, Siena en Arezzo. De belangrijkste rivier, de Arno, begint in de Apennijnen en loopt richting de kust en doorkuist de centra van zowel Florence als Pisa. Voor een eerste bezoek is een verblijf ergens in de driehoek Pisa-Florence-Siena in logistiek opzicht het meest gunstig, maar de regio biedt verrassende minder bekende streken als de Maremma, de Monte Amiata, de Mugello en het platte land in het zuidoosten tussen Cortona en Montepulciano.

 
Umbria-SMOOK.jpg

Umbria

Umbrië is al jaren niet meer de minder aantrekkelijke zus van Toscane en verdient met verve haar bijnaam ‘het groene hart van Italië’. De redenen zijn simpel: de regio heeft alle attributen van Toscane - en nog een paar meer. Umbria heeft geen grote kunststeden als Florence en Siena, maar wel een scala van veel intiemere en gemakkelijk te bezoeken heuvelstadjes - Perugia, Assisi, Orvieto, Gubbio, Todi, Spoleto en Norcia. Door de beperkte onderlinge afstanden is Umbria overzichtelijk en eenvoudig te verkennen. Umbria is een regio waar het eten, wijn, kunst, cultuur en architectuur van bovengemiddeld niveau zijn. September en oktober zijn fijne maanden om de regio aan te doen, vaak droger dan de lente maanden.

 
SMOOK Lazio.jpg

Lazio

Lazio is een regio met een antieke geschiedenis, cultuur en kunst, unieke en onvergelijkbare getuigenissen uit het verleden, millenniale tradities die nog steeds leven in de geest van het volk. Lazio ligt in centraal-Italië en wordt begrensd door Toscane en Umbrië in het noorden, door Abruzzo en Molise in het oosten en door Campanië naar het zuiden. De kustlijn van Lazio loopt van de Golf van Gaeta in het zuiden, naar de grens van Toscane en Monte Argentario in het noorden. De regio is opgedeeld in de provincies Frosinone, Latina, Rieti en Viterbo. Viterbo is een oud Etruskisch stadje en de voormalige zetel van de paus. Latina is bekend vanwege haar fascistische verleden en werd in de jaren dertig letterlijk uit het moeras opgetrokken door Mussolini.

 
Sicilie SMOOK.jpg

Sicilië

Sicilië was lange tijd een kruispunt van de mediterrane cultuur, en het eiland van vandaag is een fascinerende smeltkroes waarin Griekse tempels, Normandische kerken en barokke palazzo's uit de rijke stof tevoorschijn komen. Maar het heeft ook natuurlijke wonderen in overvloed, van de rokende kraters van de Etna tot de nog relatief onontdekte stranden van de zuidelijke kust. Met delen van het eiland op dezelfde breedtegraad als de Noord-Afrikaanse kust, heeft Sicilië een mild klimaat dat het een aantrekkelijke bestemming maakt voor een groot deel van het jaar: de lente en de herfst zijn puur genieten. Onderschat nooit de enorme omvang van Sicilië, het eiland is bijna net zo groot als België.