esterni-2013-011b.jpg

Agriturismo da Federica

Wat betreft ons verblijf in Toscane: allereerst was het er erg mooi en was de ontvangst/service van Federica en haar medewerkster erg vriendelijk. Op de dag dat we aankwamen hadden ze een wijnproeverij en etentje in de tuin georganiseerd (deden ze een aantal keer per jaar), dus we konden gelijk kennis maken met het eten/drinken van Toscane.
— Familie Vullings - 2018

Beschrijving

Het agriturismo da Federica ligt aan de voet van Cortona, aan de provinciale weg van Cortona richting de A1, en bestaat uit twee recentelijk opgeknapte koloniale huizen die in totaal zes comfortabele appartementen herbergen. De boerderij is oorspronkelijk gestart door de grootvader van Federica, aan het begin van de 20e eeuw. Deze was eigenaar van een stukje grond in een klein dorpje, Centoia ongeveer 10 kilometer buiten Cortona. Van de oogst die het land opbracht, moest in die tijd een zeer grote familie leven. Graan, zonnebloemen, een groentetuin en een wijngaard waren een bron van inkomsten.

 • 6 appartementen

 • Zwembad met prettig grasveld

 • Fijne eigen buitenruimte

 • Bovengemiddeld intern comfort

 • Eenvoudig, plat en praktisch qua opzet

 • Tussen Cortona en Montepulciano

 • Airco in alle woningen

 


Appartementen met 1 of 2 slaapkamers


Studio (2p)

1 slaapkamer

€.385,00-€.595,00/week
De appartementen Querce en Acacie zijn vrijwel identiek en geschikt voor twee personen met eventueel één kind. Ieder appartement bestaat uit een 2-persoons slaapkamer, badkamer met douche, toilet en bidet, een ruime, uitnodigende woonkamer met open haard en compleet ingerichte keukenhoek met afwasmachine. Querce is een begane grond, Acacie een 1e verdieping. Beiden beschikken over een eigen buitenruimte.

Begane grond of 1e verdieping
Eigen terras op het landgoed
Oppervlakte: 50 m2
Living met keukenhoek
Slaapkamer
Badkamer met douche/WC


Kleine gezinswoning (2+2p)

1 slaapkamer

€.420,00-€.630,00/week
Het appartement Casa la Mimosa is gesitueerd op de begane grond en wordt gekarakteriseerd door het rustieke houten balken plafond. De woning is ruim vijftig vierkante meter groot en biedt plaats aan maximaal vier personen. In de ruime woonkamer is een bedbank beschikbaar voor een derde en/of vierde persoon. De huurders van Casa la Mimosa beschikken over een terras in de tuin.

Begane grond
Eigen terras op het landgoed
Oppervlakte: 55 m2
Living met bedbank en keukenhoek
Slaapkamer
Badkamer met douche/WC


Appartement (4p)

2 slaapkamers

€.525,00-€.840,00/week
Agriturismo da Federica beschikt over twee appartementen met twee slaapkamers, Cipresso (begane grond) en Loggia (1e verdieping). Loggia is intern ruimer en beschikt over twee badkamers. In Cipresso is de tweede slaapkamer krap, er staat een twijfelaar. Daarnaast heeft dit appartement slechts één badkamer.

Begane grond of 1e verdieping
Eigen terras op het landgoed
Oppervlakte: 60 m2
Living met keukenhoek
Twee slaapkamers
Eén of twee badkamers met douche/wc


Gezinswoning (4+2p)

2 slaapkamers

€.560,00-€.910,00/week
Appartement Casa Ippocastano is met 80m2 de grootste woningen van het agriturismo. De woning ligt op de eerste verdieping met een entree in de ruime woonkamer met open haard, zithoek, satelliet televisie, airconditioning en volledig ingerichte keuken. Beide slaapkamers beschikken over een ensuite badkamer. In de woonkamer is er de mogelijkheid om de bedbank op te maken voor een eventuele 5e en/of 6e persoon.

1e verdieping
Eigen terras op het landgoed
Oppervlakte: 80 m2
Woonkamer met bedbank en keukenhoek
Twee slaapkamers
Twee badkamers met douche/bad/WC


Achtergrond

Het Toscaanse stadje Cortona ligt hoog op een heuvel en heeft een spectaculair uitzicht over de vallei van Valdichiana, Trasimeno en de Monte Amiata. Oorspronkelijk was Cortona een Etruskische bolwerk, in moderne tijden is het een van de meest tot de verbeelding sprekende historische centra van Italië. De palazzi zijn op schitterende wijze gerenoveerd en vormen tot op vandaag een authentiek decor voor het Italiaanse 'Dolce far niente'. Bijzonder voor de Nederlanders is het open-lucht concert dat André Rieu hier gaf in 2004.

De boerderij is oorspronkelijk gestart door de grootvader van Federica, aan het begin van de 20e eeuw. Deze was eigenaar van een stukje grond in een klein dorpje, Centoia ongeveer 10 kilometer buiten Cortona. Van de oogst die het land opbracht, moest in die tijd een zeer grote familie leven. Graan, zonnebloemen, een groentetuin en een wijngaard waren een bron van inkomsten. Veel later is de familie begonnen met het fokken van vee en het handelen daar in. Federica heeft zich uit passie en noodzaak toegewijd om haar vader en grootvaders veestapel voort te zetten, een zeldzaamheid in de mannencultuur van Italië. De boerderij en het land hebben een totale oppervlakte van 91 hectare met vier verschillende boerderijen gelegen tussen de gemeente Cortona en Montepulciano en de provincies Arezzo en Siena. Gasten hebben de gelegenheid deze boerderijen te bezoeken en mee te doen aan de dagelijkse activiteiten. September is de maand waarin de zonnebloemen en de olijven worden geoogst. Het landgoed bezit ook een meer, waar gasten die van vissen houden zich kunnen uitleven. Op de boerderij is het mogelijk om het vlees te consumeren afkomstig van het eigen vee.

Het landgoed van Federica is pas in 2002 een agriturismo in de recreatiesfeer geworden en is modern aangelegd en goed onderhouden. Aan de oostzijde is er het uitzicht op Cortona, ook gezien vanaf het zwembad (7x14 meter) dat is voorzien van een solarium gemeubileerd met ligbedden en parasols. In de tuin kan van een BBQ gebruikt gemaakt worden. Fietsen zijn aanwezig, er is een tafeltennis tafel, de parkeergelegenheid is overdekt en gereserveerd voor de huurders.

Het agriturismo da Federica is een ideale uitvalsbasis om het oosten van Toscane te verkennen, met als hoogtepunten een bezoek aan het middeleeuwse stadje Arezzo, het meer van Trasimeno en Florence. Het afscheid van Cortona valt haar bezoeker altijd zwaar, een geliefde stad van romantiek en historie in Toscane.


Checklist

 • Eigen olijfolie

 • Persoonlijke ontvangst

 • Zwembad met grasveld

 • Géén hoogteverschillen

 • Bovengemiddeld intern comfort

 • Airco in alle woningen

 • Vaatwasser in alle woningen

 • Wi-Fi Internet

 • Wasmachine (gedeeld)

 • Barbecue

 • Géén maaltijden

 • Géén eigen wijnen

 • Géén peuterbad


Reviews